Thursday, 27 April 2017

dinner AWPKS
















BMW i8...

BMW i8...
Kereta mewah terbaru Safiey Illias (23 tahun)
Dia tukar dengan Hummer & Audi..Tapi Ford Mustang masih ada...
Hebat betul!!!

Nasihat dia jika nak berjaya!!!!!
+ Tahan nafsu diri yang boros
+ Kena pandai menyimpan
+ Kena banyak bantu mak dan ayah, baru rezeki murah
+ Kena kurang berkawan (saya ada 2-3 kawan sahaja)
+ Fokus pada 1 benda sahaja dulu sebelum pergi kepada yang lain
+ Sentiasa cabar diri akan sesuatu matlamat yang baru
+ Sentiasa kena sebut apa yang kita inginkan
+ Jangan mudah berputus asa (kalau berputus asa, cepat cepat tengok pesaing dan haters kita, mesti semangat nak berbisnes balik)
+ Jadikan tohmahan dan hinaan sebagai pembakar semangat untuk lebih berjaya
+ Maafkan kesalahan semua orang..

Thursday, 6 April 2017

CONTOH SITUASI TRANSAKSI PERBANKAN ISLAM

KES A

Abu: Sudin, aku nak beli motorsikal, tapi tak cukup duit.

Sudin: Abu, berapa harga motorsikal?

Abu: RM5000

Sudin: Aku bagi pinjam kepada kau RM5000 untuk kau beli motosikal, lepas tu kau bayar hutang aku dalam masa setahun sebanyak RM5200.

Abu: Ok aku setuju.

Nama Transaksi: Pinjaman dengan Interest
Hukum: Haram

.............

KES B

Abu: Sudin, aku nak beli motorsikal, tapi tak cukup duit.

Sudin: Abu, motorsikal apa kau nak beli?

Abu: Motorsikal Honda EX5, harga RM5000

Sudin: Macam ni lah, aku akan beli motorsikal EX5 yang RM5000 tu, lepas tu aku jual kat kau dengan harga RM5200. Kau boleh bayar dalam masa setahun.

Abu: Ok aku setuju.

Nama Transaksi: Bay' al-Murabahah li al-Amir bi al-Shira'
Hukum: Harus

(Rujuk fatwa-fatwa badan-badan fatwa dan fiqah dunia yang berkaliber, seperti Majma' Fiqh Islami, AAOIFI dan lain-lain).

................

Masih ada yang tidak dapat membezakan antara dua jenis transaksi di atas? Masih ada yang menyamakan jual beli yang dihalalkan Allah dengan riba yang diharamkan ALlah?

Monday, 27 March 2017

Keluhan Seorang Pendidik - Aku Seorang Pendidik

Beza nya waktu kita menjadi pelajar berbanding dengan pelajar sekarang:
SITUASI 1.
DULU: Kita takda whatsapp2 pensyarah semua message, so message bila perlu sahaja. Dalam kelas pensyarah ckp kita alert, g library cari maklumat sampai lebam sbb nk msg pensyarah, takut.
SEKARANG: Pelajar semua benda nak tanya, quiz chapter berapa, pkol brapa, sng ke x, pakai baju ape, internet takde cmne nk buat. Kdg2 tgh malam pon message. Tapi takpela, tanggungjawab. Saba je la. Esok pensyarah masuk kelas masih mengajar macam biasa.
SITUASI 2
2. DULU: Kalau ada kelas ke takde kelas kita tetap pergi kelas walau pun naek bus hujan ribut tibe2 sampai class, pensyarah kata class cancel ada meeting, kita seronok trus g brekpes ngn kawan yeayyyy!
SEKARANG : Pelajar mengamok kalau depa dtg tp pensyarah cancel class ada meeting, "Apela aku beria lari dah lah hujan, lain kali bgtau la kelas takda, menyusahkan betul. sikit2 meeting"..oh salah pensyarah. ok. Esok masuk kelas pensyarah mengajar macam biasa, tanggungjawab kn. Takpe, Saba je la.
SITUASI 3.
DULU: Pensyarah tegur kita, kita diam dalam hati sedih. Pegi jumpa pensyarah minta maaf lepas tu segan dengan pensyarah sbb buat salah. Takut fail nanti ilmu xberkat.
SEKARANG: 1 pensyarah tegur 30 orang pelajar, 30 pelajar sentap dengan seorang pensyarah, 30 pelajar lalu buat tak tau, konon nk bls sbb sentap dengan pensyarah. Tp 1 pensyarah terasa hati dengan beratus perangai pelajar dalam kelas setiap hari tp esoknya masih masuk kelas macam biasa berkongsi ilmu, tanggungjawabkan. Saba je la..
SITUASI 4.
DULU: Kita terasa hati dengan pensyarah kita meluahkan sesama kawan sahaja. datang kelas sbb tanggungjawab and still berckp dengan pensyarah sbb taknak pensyarah terasa hati.
SEKARANG: Waktu pensyarah berckp kat depan sebok meng-update status kt FACEBOOK, TWITTER, WHATSAPP, bgtau satu dunia yg ko tak puas ati dengan pensyarah. "Potpet potpet je keje nya puan ni", "Kadang2 kesian tgk puan ni semua tak suka dia", "Pensyarah bajet bagus, macam dia je betul" ,"ade aku kesah?"."F*** off la". Pensyarah baca pensyarah tau, kalau tak tau pon pensyarah lain bgtau, pensyarah sedih tp nk buat mcm mne doa je la yang baik2. Doa pendidik sentiasa untuk pelajar. Kalau ikutkan hati. hari2 nak merungut n sebut sorang2 perangai pelajar kt FB tp kita pikir tak baik memalukan pelajar kpd pelajar lain. Jika Pensyarah tak mampu nk tegur, biarlah pengalaman dan masa yang mengajar mereka, Esok masuk kelas pensyarah senyum, mengajar seperti biasa. Tanggungjawabkn.., Sabar je la..
Wakil Keluhan hati seorang bernama pendidik.

Tuesday, 7 March 2017

CARA MENCUCI KEMALUAN DENGAN BENAR



Seringkali kita merasa telah mencuci kemaluan kita dengan bersih dan benar.  Bersih belum berarti benar. Hal ini penting agar amal ibadah kita diterima.

Banyak orang merasa ibadah mereka bagus, tetapi sebenarnya masih tidak terlepas dari ancaman azab api neraka hanya karena tidak benar dalam mencuci kemaluannya.

Sayidina Abu Bakar R.A. pernah hendak menyolatkan mayat seorang lelaki, tetapi tiba2 tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruhnya seseorang untuk membukanya. Alangkah terkejutnya ada seekor ular sedang melilit kepala kemaluan mayat lelaki itu.

Khalifah Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk membunuhnya. Tetapi ular itu tiba2 berkata:

”Apakah salahku? Karena aku diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan”

Setelah diselidiki amalan lelaki itu semasa hayatnya, ternyata dia merupakan orang yang menyepelekan dalam hal menyucikan kemaluannya setelah selesai membuang air kecil.

Jadi sebenarnya bagaimana cara membersihkan kemaluan kita dengan benar?

Lelaki dan wanita berbeda caranya. Bukan dibasuh sekadarnya dengan air dan asalkan bersih.

LELAKI:
Selepas membuang air kecil, disunahkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing betul-betul sudah habis keluar.

Setelah itu urutlah kemaluan dari pangkal ke ujung beberapa kali, sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran.
Kemudian basuhlah dgn air sampai bersih.

WANITA:
Apabila membasuh kemaluannya, hendaklah ia berdehem dan pastikan dicuci bagian dalamnya dengan memasukan sedikit  jari tengah dan diputar-putarkan sewaktu disiram air bersih.

Bukan dengan hanya menyiram air semata-mata, karena hanya dengan menyiram air saja tidak dapat membersihkan bagian dalam kemaluan wanita secara sempurna.

SANGAT PENTING:

Begitu juga semasa membasuh air besar (berak) sangat penting untuk memasukan satu jari kedalam dubur. Putarkan beberapa kali supaya najis keluar dari dinding dubur, sambil siram dgn air hingga terasa najis benar2 telah hilang dan bersih.

Sudah benar atau tidak kah cara membersihkan kemaluan kita selama ini? Kalau belum benar, mari bersama2 kita betulkan supaya diri kita bersih dengan cara yang benar. Karena telah dijanjikan neraka bagi mereka yg tidak istibro' (menyucikan diri dengan sempurna baik hadas kecil/hadas besar).

Rasulullah SAW bersabda:

"Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yg mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala".

Jangan LUPA SHARE ... ilmu yang bermanfaat perlu kita amalkan bersama ...  Wallahu a'lam...

Catatan:
1. Tidak ada kata malu dalam urusan agama.
2. Jangan beranggapan ilmu fiqih itu jorok, karna fiqih itu menjelaskan sedetail2 nya.🙏🏻🙏🏻

Wednesday, 22 February 2017

Nota DPB3013 Chatper 4 - Leading

Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Sila klik pautan di bawah untuk download nota yang dimaksudkan 



Sekian, Terima Kasih 


Imej Di bawah tiada kaitan dengan apa-apa pun... abaikan 

Tuesday, 31 January 2017

I Love my job

*Pass on to the teachers you know.*👌

Dedicated to all the teachers

From A School Principal's speech at a graduation......

He said "The Doctor wants his child to become a doctor...
the Engineer wants his child to become an engineer...
The Businessman wants his ward to become CEO...
BUT a teacher also wants his child to become one of them, as well..!!
Nobody wants to become a teacher BY CHOICE"...
Very sad but that's the truth..!!

The dinner guests were sitting around the table discussing life.

One man, a CEO, decided to explain the problem with education. He
argued, "What's a kid going to learn from someone who decided his best
option in life was to become only a teacher?"

To stress his point he said to another guest;
"You're a teacher, Mrs Sharma. Be honest. What do you make?"

Teacher Mrs Sharma, who had a reputation for honesty and frankness
replied, "You want to know what I make?
(She paused for a second, then began...)

"Well, I make kids work harder than they ever thought they could.

I make a C+ feel like the Congressional Medal of Honor winner.

I make kids sit through 40 minutes of class time when their parents
can't make them sit for 5 min. without an I- Pod, Game Cube or movie
rental.

You want to know what I make?

(She paused again and looked at each and every person at the table)

I make kids wonder.

I make them question.

I make them apologize and mean it.

I make them have respect and take responsibility for their actions.

I teach them how to write and then I make them write.
Keyboarding isn't everything.

I make them read, read, read.

I make them show all their work in math.

They use their God given brain, not the man-made calculator.

I make my students from other countries learn everything they need to
know about India while preserving their unique cultural identity.

I make my classroom a place where all my students feel safe.

Finally, I make them understand that if they use the gifts they were
given, work hard, and follow their hearts, they can succeed in life.

(Mrs Sharma paused one last time and then continued.)

Then, when people try to judge me by what I make, with me knowing
money isn't everything, I can hold my head up high and pay no
attention because they are ignorant. You want to know what I make?

I MAKE A DIFFERENCE IN ALL YOUR LIVES, EDUCATING KIDS AND PREPARING
THEM TO BECOME CEO's, AND DOCTORS AND ENGINEERS...

What do you make Mr. CEO? Only money?

His jaw dropped; he went silent.

THIS IS WORTH SENDING TO EVERY  teacher you know .

Actually very worth sending again & again - especially to those from
other professions who think they are above teachers 


 BE A TEACHER

Sunday, 8 January 2017

Borhan's Family Day at Kampungstay Desa Murni Sanggang

Alright,... entah kenapa rasa macam nak menulis plak... dah lama meninggalkan kerja yang kalau dulu memang suka nak menulis nih...

Kali ni nak cerita pasal family day ameen sekeluarga.... Bukan selalu dapat gathering family reramai... semua ada... raya pun tak ada semua yer... sebab penggiliran abang-abang dan kakak balik ke rumah pasangan masing2... so, kami sekeluarga berpakat ramai2 untuk buat gathering nih... tarikh yang dipilih pun boleh kata semua orang boleh cuti dan yang paling penting, adik bongsu yang sekarang tengah belajar kat UMK pun cuti dan boleh bersama masa gathering nih....

Tempat yang dipilih ini pun adik bongsu yang cadangkan sebab dia pernah buat Latihan Industri kat tempat ni. Dan sememangnya tempat ini tak mengecewakan.... best dan memuaskan hati semua adik beradik....

Ok, Adik beradik Ameen nih tak ramai mana pun,... ada 9 orang jer.. (4 Lelaki dan 5 perempuan)... dan ameen anak yang ke-6..... dan dalam family ameen ni... ada 2 orang jer yang belum kawin lagi... siapa?  cer teka ? heheheh yang belum kawin ameen n adik bongsu jer ... 2 orang lagi adik perempuan ameen dah kawen......

Berbalik cerita family day ini, Kami sepakat pilih 25 Disember 2016... dan kami tempah bilik dan pakej kat tempat ni lebih dari 6 bulan... sebabnya? sebab... tempat ni memang dapat sambutan dan tarikh2 cuti umum ni selalu jer penuh rumah-rumahnya... so kami pilih, booked dan bayar awal2... kami adik beradik memang dalam fikiran tak nak susah2 memasak or pening kepala untuk arrange aktiviti ketika bercuti kat sini... soo, kami amik pakej yang disediakan kat sini dan memang berbaloi walaupun kami rasa sedikit mahal...

sesampai jer kat sana, boleh masuk bilik dan aktiviti sendiri... yang bestnyer... anak-anak buah semua dah main kolam renang kat tengah-tengah kampungstay ini... dan pak sedara yang besar-besar ni main basikal, main ping-pong, congkak, karom...

malamnyer baru lah ada aktiviti barbeque... cuma dah siap di bakar oleh pihak resort... hurm... memang cuci tangan kami kat sana... kenyang sekenyang-kenyang nyer... ameen pun dah naik berat badan dek sebab makan banyak sangat kat sana... dan Emak adalah orang yang paling happy melayan cucu-cucu yang seronok bermain dan kemeriahan anak-anak dan menantu dia beramah mesra sepanjang tempoh program ni.... 

keesokannya, aktiviti sukan disediakan oleh pihak resort untuk kami sekeluarga dan again, happy time untuk semua... 

Makan dan minum pun disediakan... kami makan jer.... makan pun kat astaka yang disediakan... yum yum sedap... makanan pun semua makanan ala pahang... kami makan sampai tak habis la makanan yang disediakan tu... sedap memang sedap

ni, Aktiviti untuk ibu mengandung dan Emak yang tak larat nak bergerak sangat... main bola beracun, tapi versi duduk... semua family turut serta.... dan pemenangnya.... isteri Along, Kak Ayu yer... walaupun tengah mengandung, sempat juga nak join this activity dan dengan bersungguh-sungguh bermain... anak-anak buah apatah lagi, bukan kepalang seronoknya.... 

Lambungan Kasih sayang... permainan untuk pasangan suami isteri... Ameen tak ada pasangan, so tak main la... sedeh kan ?  tapi tak per... yang penting, semua yang terlibat dengan game ni pun happy.... 

lagi Lambungan Kasih sayang

Antara yang paling sedap... Ulam-ulaman.... yum yum 

game budak-budak... anak-anak buah range umur bermacam-macam.... so, main jer la yerk.... isi air dalam botol pakai sponge... macam2 ragam

Tengok muka kakak dan adik ameen tu... happy sesangat la tu,... Muka kenyang.... 



4 orang perempuan tu adik-beradik ameen. yang baju hijau lelaki tu, adik ipar... Muka kami adik beradik sepesen kan ? heheheh 

irfan Syahmi main isi air dalam botol pakai Sponge... Anak abang de 

Semua Sepuluh anak buah dok berbaris nak main.... insyaAllah tahun depan akan bertambah lagi ahli keluarga.... dah lama jugak rasanya dok angka sepuluh ni... heheheheh 

Mendengar taklimat dengan penuh khusyuk.... 



abang - abang dok usha daging-daging yang tengah di bakar.... 



yang ni kami adik beradik (game orang besar) main... Main boling kelapa... Lupa sekejap stress kat tempat kerja.... yea.... heheheheh 

tengah mandi kolam kena panggil naik atas tuk amik hadiah.. tuh yang ada separuh bogel tu... hahahahah 



Baris, baris Sedia... hehehehe 



 antara menu yang disediakan... tuh... kerang tu lama takjumpa n makan.. yum yum sedap nyer... kerang bakar.. cicah ngan kicap pedas.... sedaknyer....



insyaAllah taun depan kita arrange kat Kedah plak.. since my adik bongsu nak tauliah habis Kor-Suksis Polis, kita buat gathering kat sana. alang-alang dah buat kat UUM sintok, kita flashback tempat ameen belajar kat sana nanti.. heheheh... tak sabar... 

-adios-

Monday, 2 January 2017

Happy New Year 2017

selamat Tabuan Baru diucapkan kepada semua umat dunia..... haaa... dah tahun baru.... mesti ada banyak benda yang nak direview sepanjang tempoh 365hari di tahun 2016 kan?? Apa pun yang berlaku.... setiap apa yang baik kita jadikan ia sebagai semangat untuk menempuh 365hari yang akan mendatang.... dan setiap yang buruk itu, kita jadikan ia sempadan agar tidak berulang lagi.....

Kalau 2 tahun lepas... Ameen balik kampung dan terperangkap dalam banjir.... alhamdulillah syukur kepada Tuhan tahun ini banjir tidak datang menjengah ke Jengka.... cuti tahun baru banyak dihabiskan dengan keluarga sahaja....

to All my students, let's us speed up our phase to catch the syllabus as according to the planned... though we've been holiday for a quite number of days... please do not forget we have something else to do.... keep up guys and lets make the teaching and learning lesson be more merrier and happier...

I wish happy new year and may everything you've planned from the previous year has been accomplished... if not? We bring it to this new year 2017....

-adios-