Tuesday, 26 September 2017

Read till the End

*What can we learn from Toys R Us bankruptcy?*

It would be easy to see it as just another casualty of the decline of retail. But that would miss the true story…

Remember the story of Kodak inventing the digital camera and then doing nothing with it?

The story of Toys R Us is 10x worse. Because they had the chance to lead all online toy sales from the very beginning and were on the path to doing so, but they threw it all away.

It began in Christmas 1999, in the middle of the dotcom boom, when the Toys R Us website was so successful it was flooded with toy orders and couldn’t ship to all customers in time, leading to a $350,000 fine from the US Federal Trade Commission.

So they decided to get serious about their online sales.

Within two months, by February 2000 they had secured a $60 million investment from SoftBank to grow online, and a few months after that announced a deal to be Amazon’s exclusive toy supplier.

Within the first year, the partnership with Amazon led to ToysRUs being the world’s top toy site.

So far so good! What happened next?

The world turned from competition to collaboration.

Soon after they announced their partnership, Jeff Bezos launched Amazon Marketplace, which allowed anyone to sell anything on their site. To the winner-takes-all mentality of companies like Toys R Us, this was a shocking strategy.

Other retailers began selling toys not available in Toys R Us, giving customers greater choice. Toys R Us CEO, John Eyler, flew out to meet Jeff for an emergency meeting to force him to stop them.

Jeff said “someone ought to be able to find everything” on Amazon - and that by giving more choice to the customer, everyone wins. He pointed to the ongoing increase in Toys R Us sales as a result, and said they hadn’t broken their exclusive as none of these new toys were available on Toys R Us anyway.

Jeff added, if they wanted more control, why not increase their product range? Amazon would then happily make them the exclusive seller on all of the new products they offered as well.

Instead, Toys R Us sued Amazon for beach of contract. John testified “We are at a point in the relationship with Amazon where we have no trust whatsoever in dealing with this organization.”

He got a restraining order to try and prevent Amazon selling any other toys on their site. Amazon countersued for “chronic failure” to carry stock of the toys customers wanted.

The court case dragged on for five years and eventually Amazon settled with a $51 million payment to get out of the fight.

Toys R Us took their toys and went home, trying to compete with Amazon (and the rest of the Internet) with their own exclusive site, and raising $6.6 billion in a buy-out the year after the court case began, in 2005.

How did that go?

Amazon sales went from $2.78 billion when the Toys R Us deal was first struck, to $8.49 billion when Toys R Us sued, to $136 billion last year, making it the fastest company in history ever to reach $100 billion in sales.

Toys R Us flat lined on $11 billion in sales in 2016 - the same level of sales they had ten years earlier.

Saddled with $5 billion in debt, this week Toys R Us filed for bankruptcy.

What set the two companies apart? It wasn’t that one was online and one was offline. It was that one was willing to change, and one wasn’t.

Jeff Bezos says: “We’ve had three big ideas at Amazon that we’ve stuck with for 18 years, and they’re the reason we’re successful: Put the customer first. Invent. And be patient.”

Imagine if Toys R Us had embraced the same “customer first” philosophy as Amazon?

Imagine if instead of suing, they had listened, experimented, and worked together with Amazon?

We are living in a world where the rules have changed. Where it isn't Amazon or Toys R Us that wins. It's where the customer wins.

Throwing the toys out of the pram isn’t the best solution.

As Jeff Bezos says:

“What we need to do is always lean into the future; when the world changes around you and when it changes against you - what used to be a tail wind is now a head wind - you have to lean into that and figure out what t ao do because complaining isn't a strategy.”

P/S : do share what did YOU  learn ?

Wednesday, 20 September 2017

Pengajaran dari Sindiran

Kopi pengπŸ‘‡πŸΎ
Hasil carian imej untuk Cikgu dalam dilema
Audit diri☺
"Tan Sri P. Ramlee lebih bijak dari seorang profesor.."
40 tahun dulu dia dah tahu apa akan jd pada anak anak sekarang yg dididik oleh golongan cerdik pandai berbanding ibubapa kampung....itulah 'anakku Sazali...'

Kisah & Luahan Perasaan Ibu (Zeeda Aziz), Anak Darjah 3 Ditampar Kuat Guru Sekolah

Anak aku darjah 3. Pernah ditampar kuat oleh cikgu. Dia tak cerita pun. Hanya selepas beberapa bulan, itupun sebab aku tanya samada pernah tak cikgu tampar atau pukul, barulah dia mengaku. Aku tanya, kenapa tak cerita kat mommy? Jawabnya, takut mommy marah.

Good! Ini betul2 anak mommy. That is how you learn about life, my son. Not every single thing nak mengadu pada mommy. Kalau jatuh calar pun mommy akan cakap “Alaa, sikit je. Not that bad.”

Anak-anak aku lebih takut aku dari guru mereka. Knowing that his teacher once slapped him, I hired her to be my kids private tutor. She meets my requirement. Tegas. Old school teaching method.

Kita hidup dalam dunia yang mencabar. Sekolah adalah tempat persediaan untuk menghadapi dunia akan datang. Jika setakat dirotan tampar pun nak mengadu dengan mak, nanti bila dimarah bos, merajuk berhenti kerja, balik kampung duduk dengan mak. Dasar tak boleh kena marah.

Aku tanya Danish hari ini, cikgu mana yg dia paling suka/admire. Without hesitation, Danish jawab, “My English teacher.” There you go. Hanya satu tamparan, meninggalkan kesan ke dalam diri dia, dan itu membuatkan Danish sangat berminat dengan kelas Bahasa Inggerisnya.

Ada ibubapa berpendapat hubungan anak dan ibubapa sepatutnya jadi seperti bff. Benarkah ada hubungan bff di zaman ini? Ibubapa balik rumah pegang smartphone, sibuk ber’whatsapp’ dan ber’facebook’.

Siapa bff anak? TV? Tablet? Siapa yang mendisiplinkan anak? Upin & Ipin? Permainan anak2 yang bersepah dikemaskan bibik. Siapa yg mendidik anak supaya menjadi lebih bertanggungjawab?

Beban ini kemudiannya ditanggung oleh guru-guru di sekolah. Pelajar menjadi nakal kerana tidak dipedulikan di rumah. Namun, bila pelajar menerima hukuman, ibubapa bertindak seperti panglima perang datang menyerang. “Usah jentik anak aku, sebab aku sendiri tak pernah marah anak aku di rumah”.
Hasil carian imej untuk anakku sazali
Exactly!

Anak yang melihat kuasa ibubapa menekan guru mereka, mula rasa ego mereka mencanak naik. Guru dilihat seperti orang suruhan ibubapa mereka. Ada ibubapa mengherdik guru, mengatakan duit gaji guru adalah hasil dari pembayaran cukai ibubapa ini. Besar sekali lagak ibubapa. Semakin besar kepala anaknya nanti.

Jika kamu tak setuju dengan pemikiran aku, itu bukan masalah bagi aku.

Pada aku, tak semua orang mampu menyandang profession sebagai seorang pendidik. Sedangkan kamu seorang yg terpelajar pun, hantar anak ke tadika untuk belajar ABC, 123. Kenapa tak mengajar sendiri? Sukar bukan?

To all teachers, you have my respect. Dan aku akan cuba pastikan anak2 aku tetap menghormati dan mengingati jasa guru2 mereka supaya mereka sedar, tanpa guru, mereka tak akan jadi orang yg berilmu dan beradab.

“Bapak yang bersalah.. Bapak yang membesarkan Sazali dengan penuh kasih sayang dan kemewahan. Segala kemahuan Sazali bapak turutkan. Segalanya sudah terlambat” – Anakku Sazali

Tuesday, 19 September 2017

4 PENGETAHUAN AM yang wajar anda kongsi



Perkongsian dari FB Dato' Dr. Fadhilah Kamsah:

1. Tersedak makanan,
2. Kram Kaki,
3. Salah Bantal,
4. Kaki Kebas @ Semut2

In Shaa Allah pengetahuan ini berguna untuk kita & menolong orang lain.

Caranya adalah seperti berikut:
1. Jika tersedak makanan
Hanya perlu “mengangkat tangan”.

2. Kram kaki
Ketika kram kaki kiri, angkat tangan kanan tinggi-tinggi, Dan ketika kram kaki kanan, angkat tangan kiri tinggi-tinggi, segera akan terasa lebih selesa.

3. Salah bantal
Kadangkala ketika bangun tidur, kita dapati telah tersalah bantal, iaitu merasa sakit di sekitar tengkuk & belikat. Apa yang harus dilakukan ketika salah bantal? Ketika merasa salah bantal, kita hanya perlu mengangkat kaki shj, kemudian tarik ibu jari kaki dan picit dengan memutar kearah atau berlawanan arah jarum jam.

4. Kaki semut2 @ kebas
Ketika kaki kiri semut2, goncang @ ayun telapak tangan kanan dengan sekuat tenaga, ketika kaki kanan semut2, goncang @ ayun telapak tangan kiri dengan sekuat tenaga.

Jangan simpan saja info ini. Siapa tahu kita mungkin dapat membantu orang lain. Semoga bermanfaat..

Thursday, 27 April 2017

dinner AWPKS
















BMW i8...

BMW i8...
Kereta mewah terbaru Safiey Illias (23 tahun)
Dia tukar dengan Hummer & Audi..Tapi Ford Mustang masih ada...
Hebat betul!!!

Nasihat dia jika nak berjaya!!!!!
+ Tahan nafsu diri yang boros
+ Kena pandai menyimpan
+ Kena banyak bantu mak dan ayah, baru rezeki murah
+ Kena kurang berkawan (saya ada 2-3 kawan sahaja)
+ Fokus pada 1 benda sahaja dulu sebelum pergi kepada yang lain
+ Sentiasa cabar diri akan sesuatu matlamat yang baru
+ Sentiasa kena sebut apa yang kita inginkan
+ Jangan mudah berputus asa (kalau berputus asa, cepat cepat tengok pesaing dan haters kita, mesti semangat nak berbisnes balik)
+ Jadikan tohmahan dan hinaan sebagai pembakar semangat untuk lebih berjaya
+ Maafkan kesalahan semua orang..

Thursday, 6 April 2017

CONTOH SITUASI TRANSAKSI PERBANKAN ISLAM

KES A

Abu: Sudin, aku nak beli motorsikal, tapi tak cukup duit.

Sudin: Abu, berapa harga motorsikal?

Abu: RM5000

Sudin: Aku bagi pinjam kepada kau RM5000 untuk kau beli motosikal, lepas tu kau bayar hutang aku dalam masa setahun sebanyak RM5200.

Abu: Ok aku setuju.

Nama Transaksi: Pinjaman dengan Interest
Hukum: Haram

.............

KES B

Abu: Sudin, aku nak beli motorsikal, tapi tak cukup duit.

Sudin: Abu, motorsikal apa kau nak beli?

Abu: Motorsikal Honda EX5, harga RM5000

Sudin: Macam ni lah, aku akan beli motorsikal EX5 yang RM5000 tu, lepas tu aku jual kat kau dengan harga RM5200. Kau boleh bayar dalam masa setahun.

Abu: Ok aku setuju.

Nama Transaksi: Bay' al-Murabahah li al-Amir bi al-Shira'
Hukum: Harus

(Rujuk fatwa-fatwa badan-badan fatwa dan fiqah dunia yang berkaliber, seperti Majma' Fiqh Islami, AAOIFI dan lain-lain).

................

Masih ada yang tidak dapat membezakan antara dua jenis transaksi di atas? Masih ada yang menyamakan jual beli yang dihalalkan Allah dengan riba yang diharamkan ALlah?

Monday, 27 March 2017

Keluhan Seorang Pendidik - Aku Seorang Pendidik

Beza nya waktu kita menjadi pelajar berbanding dengan pelajar sekarang:
SITUASI 1.
DULU: Kita takda whatsapp2 pensyarah semua message, so message bila perlu sahaja. Dalam kelas pensyarah ckp kita alert, g library cari maklumat sampai lebam sbb nk msg pensyarah, takut.
SEKARANG: Pelajar semua benda nak tanya, quiz chapter berapa, pkol brapa, sng ke x, pakai baju ape, internet takde cmne nk buat. Kdg2 tgh malam pon message. Tapi takpela, tanggungjawab. Saba je la. Esok pensyarah masuk kelas masih mengajar macam biasa.
SITUASI 2
2. DULU: Kalau ada kelas ke takde kelas kita tetap pergi kelas walau pun naek bus hujan ribut tibe2 sampai class, pensyarah kata class cancel ada meeting, kita seronok trus g brekpes ngn kawan yeayyyy!
SEKARANG : Pelajar mengamok kalau depa dtg tp pensyarah cancel class ada meeting, "Apela aku beria lari dah lah hujan, lain kali bgtau la kelas takda, menyusahkan betul. sikit2 meeting"..oh salah pensyarah. ok. Esok masuk kelas pensyarah mengajar macam biasa, tanggungjawab kn. Takpe, Saba je la.
SITUASI 3.
DULU: Pensyarah tegur kita, kita diam dalam hati sedih. Pegi jumpa pensyarah minta maaf lepas tu segan dengan pensyarah sbb buat salah. Takut fail nanti ilmu xberkat.
SEKARANG: 1 pensyarah tegur 30 orang pelajar, 30 pelajar sentap dengan seorang pensyarah, 30 pelajar lalu buat tak tau, konon nk bls sbb sentap dengan pensyarah. Tp 1 pensyarah terasa hati dengan beratus perangai pelajar dalam kelas setiap hari tp esoknya masih masuk kelas macam biasa berkongsi ilmu, tanggungjawabkan. Saba je la..
SITUASI 4.
DULU: Kita terasa hati dengan pensyarah kita meluahkan sesama kawan sahaja. datang kelas sbb tanggungjawab and still berckp dengan pensyarah sbb taknak pensyarah terasa hati.
SEKARANG: Waktu pensyarah berckp kat depan sebok meng-update status kt FACEBOOK, TWITTER, WHATSAPP, bgtau satu dunia yg ko tak puas ati dengan pensyarah. "Potpet potpet je keje nya puan ni", "Kadang2 kesian tgk puan ni semua tak suka dia", "Pensyarah bajet bagus, macam dia je betul" ,"ade aku kesah?"."F*** off la". Pensyarah baca pensyarah tau, kalau tak tau pon pensyarah lain bgtau, pensyarah sedih tp nk buat mcm mne doa je la yang baik2. Doa pendidik sentiasa untuk pelajar. Kalau ikutkan hati. hari2 nak merungut n sebut sorang2 perangai pelajar kt FB tp kita pikir tak baik memalukan pelajar kpd pelajar lain. Jika Pensyarah tak mampu nk tegur, biarlah pengalaman dan masa yang mengajar mereka, Esok masuk kelas pensyarah senyum, mengajar seperti biasa. Tanggungjawabkn.., Sabar je la..
Wakil Keluhan hati seorang bernama pendidik.

Tuesday, 7 March 2017

CARA MENCUCI KEMALUAN DENGAN BENAR



Seringkali kita merasa telah mencuci kemaluan kita dengan bersih dan benar.  Bersih belum berarti benar. Hal ini penting agar amal ibadah kita diterima.

Banyak orang merasa ibadah mereka bagus, tetapi sebenarnya masih tidak terlepas dari ancaman azab api neraka hanya karena tidak benar dalam mencuci kemaluannya.

Sayidina Abu Bakar R.A. pernah hendak menyolatkan mayat seorang lelaki, tetapi tiba2 tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruhnya seseorang untuk membukanya. Alangkah terkejutnya ada seekor ular sedang melilit kepala kemaluan mayat lelaki itu.

Khalifah Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk membunuhnya. Tetapi ular itu tiba2 berkata:

”Apakah salahku? Karena aku diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan”

Setelah diselidiki amalan lelaki itu semasa hayatnya, ternyata dia merupakan orang yang menyepelekan dalam hal menyucikan kemaluannya setelah selesai membuang air kecil.

Jadi sebenarnya bagaimana cara membersihkan kemaluan kita dengan benar?

Lelaki dan wanita berbeda caranya. Bukan dibasuh sekadarnya dengan air dan asalkan bersih.

LELAKI:
Selepas membuang air kecil, disunahkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing betul-betul sudah habis keluar.

Setelah itu urutlah kemaluan dari pangkal ke ujung beberapa kali, sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran.
Kemudian basuhlah dgn air sampai bersih.

WANITA:
Apabila membasuh kemaluannya, hendaklah ia berdehem dan pastikan dicuci bagian dalamnya dengan memasukan sedikit  jari tengah dan diputar-putarkan sewaktu disiram air bersih.

Bukan dengan hanya menyiram air semata-mata, karena hanya dengan menyiram air saja tidak dapat membersihkan bagian dalam kemaluan wanita secara sempurna.

SANGAT PENTING:

Begitu juga semasa membasuh air besar (berak) sangat penting untuk memasukan satu jari kedalam dubur. Putarkan beberapa kali supaya najis keluar dari dinding dubur, sambil siram dgn air hingga terasa najis benar2 telah hilang dan bersih.

Sudah benar atau tidak kah cara membersihkan kemaluan kita selama ini? Kalau belum benar, mari bersama2 kita betulkan supaya diri kita bersih dengan cara yang benar. Karena telah dijanjikan neraka bagi mereka yg tidak istibro' (menyucikan diri dengan sempurna baik hadas kecil/hadas besar).

Rasulullah SAW bersabda:

"Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yg mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala".

Jangan LUPA SHARE ... ilmu yang bermanfaat perlu kita amalkan bersama ...  Wallahu a'lam...

Catatan:
1. Tidak ada kata malu dalam urusan agama.
2. Jangan beranggapan ilmu fiqih itu jorok, karna fiqih itu menjelaskan sedetail2 nya.πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

Wednesday, 22 February 2017

Nota DPB3013 Chatper 4 - Leading

Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Sila klik pautan di bawah untuk download nota yang dimaksudkan 



Sekian, Terima Kasih 


Imej Di bawah tiada kaitan dengan apa-apa pun... abaikan 

Tuesday, 31 January 2017

I Love my job

*Pass on to the teachers you know.*πŸ‘Œ

Dedicated to all the teachers

From A School Principal's speech at a graduation......

He said "The Doctor wants his child to become a doctor...
the Engineer wants his child to become an engineer...
The Businessman wants his ward to become CEO...
BUT a teacher also wants his child to become one of them, as well..!!
Nobody wants to become a teacher BY CHOICE"...
Very sad but that's the truth..!!

The dinner guests were sitting around the table discussing life.

One man, a CEO, decided to explain the problem with education. He
argued, "What's a kid going to learn from someone who decided his best
option in life was to become only a teacher?"

To stress his point he said to another guest;
"You're a teacher, Mrs Sharma. Be honest. What do you make?"

Teacher Mrs Sharma, who had a reputation for honesty and frankness
replied, "You want to know what I make?
(She paused for a second, then began...)

"Well, I make kids work harder than they ever thought they could.

I make a C+ feel like the Congressional Medal of Honor winner.

I make kids sit through 40 minutes of class time when their parents
can't make them sit for 5 min. without an I- Pod, Game Cube or movie
rental.

You want to know what I make?

(She paused again and looked at each and every person at the table)

I make kids wonder.

I make them question.

I make them apologize and mean it.

I make them have respect and take responsibility for their actions.

I teach them how to write and then I make them write.
Keyboarding isn't everything.

I make them read, read, read.

I make them show all their work in math.

They use their God given brain, not the man-made calculator.

I make my students from other countries learn everything they need to
know about India while preserving their unique cultural identity.

I make my classroom a place where all my students feel safe.

Finally, I make them understand that if they use the gifts they were
given, work hard, and follow their hearts, they can succeed in life.

(Mrs Sharma paused one last time and then continued.)

Then, when people try to judge me by what I make, with me knowing
money isn't everything, I can hold my head up high and pay no
attention because they are ignorant. You want to know what I make?

I MAKE A DIFFERENCE IN ALL YOUR LIVES, EDUCATING KIDS AND PREPARING
THEM TO BECOME CEO's, AND DOCTORS AND ENGINEERS...

What do you make Mr. CEO? Only money?

His jaw dropped; he went silent.

THIS IS WORTH SENDING TO EVERY  teacher you know .

Actually very worth sending again & again - especially to those from
other professions who think they are above teachers 


 BE A TEACHER

Sunday, 8 January 2017

Borhan's Family Day at Kampungstay Desa Murni Sanggang

Alright,... entah kenapa rasa macam nak menulis plak... dah lama meninggalkan kerja yang kalau dulu memang suka nak menulis nih...

Kali ni nak cerita pasal family day ameen sekeluarga.... Bukan selalu dapat gathering family reramai... semua ada... raya pun tak ada semua yer... sebab penggiliran abang-abang dan kakak balik ke rumah pasangan masing2... so, kami sekeluarga berpakat ramai2 untuk buat gathering nih... tarikh yang dipilih pun boleh kata semua orang boleh cuti dan yang paling penting, adik bongsu yang sekarang tengah belajar kat UMK pun cuti dan boleh bersama masa gathering nih....

Tempat yang dipilih ini pun adik bongsu yang cadangkan sebab dia pernah buat Latihan Industri kat tempat ni. Dan sememangnya tempat ini tak mengecewakan.... best dan memuaskan hati semua adik beradik....

Ok, Adik beradik Ameen nih tak ramai mana pun,... ada 9 orang jer.. (4 Lelaki dan 5 perempuan)... dan ameen anak yang ke-6..... dan dalam family ameen ni... ada 2 orang jer yang belum kawin lagi... siapa?  cer teka ? heheheh yang belum kawin ameen n adik bongsu jer ... 2 orang lagi adik perempuan ameen dah kawen......

Berbalik cerita family day ini, Kami sepakat pilih 25 Disember 2016... dan kami tempah bilik dan pakej kat tempat ni lebih dari 6 bulan... sebabnya? sebab... tempat ni memang dapat sambutan dan tarikh2 cuti umum ni selalu jer penuh rumah-rumahnya... so kami pilih, booked dan bayar awal2... kami adik beradik memang dalam fikiran tak nak susah2 memasak or pening kepala untuk arrange aktiviti ketika bercuti kat sini... soo, kami amik pakej yang disediakan kat sini dan memang berbaloi walaupun kami rasa sedikit mahal...

sesampai jer kat sana, boleh masuk bilik dan aktiviti sendiri... yang bestnyer... anak-anak buah semua dah main kolam renang kat tengah-tengah kampungstay ini... dan pak sedara yang besar-besar ni main basikal, main ping-pong, congkak, karom...

malamnyer baru lah ada aktiviti barbeque... cuma dah siap di bakar oleh pihak resort... hurm... memang cuci tangan kami kat sana... kenyang sekenyang-kenyang nyer... ameen pun dah naik berat badan dek sebab makan banyak sangat kat sana... dan Emak adalah orang yang paling happy melayan cucu-cucu yang seronok bermain dan kemeriahan anak-anak dan menantu dia beramah mesra sepanjang tempoh program ni.... 

keesokannya, aktiviti sukan disediakan oleh pihak resort untuk kami sekeluarga dan again, happy time untuk semua... 

Makan dan minum pun disediakan... kami makan jer.... makan pun kat astaka yang disediakan... yum yum sedap... makanan pun semua makanan ala pahang... kami makan sampai tak habis la makanan yang disediakan tu... sedap memang sedap

ni, Aktiviti untuk ibu mengandung dan Emak yang tak larat nak bergerak sangat... main bola beracun, tapi versi duduk... semua family turut serta.... dan pemenangnya.... isteri Along, Kak Ayu yer... walaupun tengah mengandung, sempat juga nak join this activity dan dengan bersungguh-sungguh bermain... anak-anak buah apatah lagi, bukan kepalang seronoknya.... 

Lambungan Kasih sayang... permainan untuk pasangan suami isteri... Ameen tak ada pasangan, so tak main la... sedeh kan ?  tapi tak per... yang penting, semua yang terlibat dengan game ni pun happy.... 

lagi Lambungan Kasih sayang

Antara yang paling sedap... Ulam-ulaman.... yum yum 

game budak-budak... anak-anak buah range umur bermacam-macam.... so, main jer la yerk.... isi air dalam botol pakai sponge... macam2 ragam

Tengok muka kakak dan adik ameen tu... happy sesangat la tu,... Muka kenyang.... 



4 orang perempuan tu adik-beradik ameen. yang baju hijau lelaki tu, adik ipar... Muka kami adik beradik sepesen kan ? heheheh 

irfan Syahmi main isi air dalam botol pakai Sponge... Anak abang de 

Semua Sepuluh anak buah dok berbaris nak main.... insyaAllah tahun depan akan bertambah lagi ahli keluarga.... dah lama jugak rasanya dok angka sepuluh ni... heheheheh 

Mendengar taklimat dengan penuh khusyuk.... 



abang - abang dok usha daging-daging yang tengah di bakar.... 



yang ni kami adik beradik (game orang besar) main... Main boling kelapa... Lupa sekejap stress kat tempat kerja.... yea.... heheheheh 

tengah mandi kolam kena panggil naik atas tuk amik hadiah.. tuh yang ada separuh bogel tu... hahahahah 



Baris, baris Sedia... hehehehe 



 antara menu yang disediakan... tuh... kerang tu lama takjumpa n makan.. yum yum sedap nyer... kerang bakar.. cicah ngan kicap pedas.... sedaknyer....



insyaAllah taun depan kita arrange kat Kedah plak.. since my adik bongsu nak tauliah habis Kor-Suksis Polis, kita buat gathering kat sana. alang-alang dah buat kat UUM sintok, kita flashback tempat ameen belajar kat sana nanti.. heheheh... tak sabar... 

-adios-

Monday, 2 January 2017

Happy New Year 2017

selamat Tabuan Baru diucapkan kepada semua umat dunia..... haaa... dah tahun baru.... mesti ada banyak benda yang nak direview sepanjang tempoh 365hari di tahun 2016 kan?? Apa pun yang berlaku.... setiap apa yang baik kita jadikan ia sebagai semangat untuk menempuh 365hari yang akan mendatang.... dan setiap yang buruk itu, kita jadikan ia sempadan agar tidak berulang lagi.....

Kalau 2 tahun lepas... Ameen balik kampung dan terperangkap dalam banjir.... alhamdulillah syukur kepada Tuhan tahun ini banjir tidak datang menjengah ke Jengka.... cuti tahun baru banyak dihabiskan dengan keluarga sahaja....

to All my students, let's us speed up our phase to catch the syllabus as according to the planned... though we've been holiday for a quite number of days... please do not forget we have something else to do.... keep up guys and lets make the teaching and learning lesson be more merrier and happier...

I wish happy new year and may everything you've planned from the previous year has been accomplished... if not? We bring it to this new year 2017....

-adios-